Opzet van Wordpress

Deze beknopte handleiding is bedoeld voor Wordpress redacteuren, niet voor developers.
Uitgebreide documentatie is te vinden op de Wordpress website onder Documentatie - een uitstekende Codex.

In het Wordpress systeem wordt weergave van alle inhoud verzorgd via een theme (thema).
Elk jaar wordt de nieuwste Wordpress versie voorzien van een nieuw thema, benoemd naar het jaar waarvoor het thema is ontworpen (b.v. "Twenty Sixteen")
Er zijn talloze themes beschikbaar (zie b.v. op de wordpress website), vrij of tegen betaling, of je kunt ervoor kiezen een theme te laten ontwikkelen naar een eigen grafisch ontwerp, of een beschikbare theme laten bewerken (zie onze diensten).
Voor een aantal functies binnen Wordpress geldt dat ze alleen beschikbaar zijn wanneer het thema daarin voorziet - voorbeeld kopafbeelding, uitgelichte afbeelding, menu's, widgetruimtes.

themes wordpress

De standaard opzet van Wordpress bevat 2 soorten inhoud of "Post Types":

  • Posts (Berichten)
  • Pages (Pagina's)

Posts maken deel uit van een chronologische reeks artikelen, gepubliceerd als weblog of serie nieuwsberichten. Meestal worden deze getoond als een lijst korte intro's met een lees-meer knop. Een nieuw bericht wordt bovenaan of vooraan geplaatst. De afzonderlijke items kunnen gegroepeerd worden onder categorie├źn en voorzien van tags.

Pages zijn op zich staande informatieve artikelen, niet gebonden aan een publicatietijdstip, ook wel statische content genoemd.
De weergave van deze pagina's is afhankelijk van de beschikbare pagina-templates in een theme.

Dit systeem is op verschillende manieren uit te breiden:

  • Custom Fields
  • Custom Post Types

Custom Fields voegen aangepaste specifieke elementen toe aan een post of page, b.v. een vaste afbeelding, downloadknop, informatie-element enz. Wordt vaak gebruikt om het beheer van een pagina te vergemakkelijken, een bepaalde opmaak te bewaren zonder zorg om layout in het werken met een editor, standaard toe te voegen elementen gemakkelijker te kunnen plaatsen.

Een Custom Post Type is een voor een specifiek doel opgezette nieuw post-type. Hierdoor kan Wordpress gebruikt worden voor allerlei soorten contentbeheer, zoals portfolio's, product-presentaties voor online winkels, branche-websites met formats voor aangesloten leden, websites voor cursusaanbod, lezingen, events, downloads enz.

Veelal is een Custom Post Type toegevoegd als plugin, maar het kan ook ondergebracht zijn in een theme, met als gevolg dat de functionaliteit ontoegankelijk wordt bij overstap naar een ander theme. Aangekochte themes kunnen dikwijls dit soort functionaliteit ingebakken hebben, waardoor overstappen naar een ander theme gepaard gaat met ontoegankelijk worden van onwikkelde content.